ΔΗ.ΠΑ.Κ.

Καταστατικό Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος

«Το Κίνημά μας, που γεννήθηκε για να εκφράσει μια πατριωτική συνείδηση, μια στρατηγική ανεξαρτησίας, δεν πρέπει να έχει δίλημμα, ούτε μια στιγμή, για το δρόμο που θα ακολουθήσει και τώρα και στο μέλλον…
Δίνουμε τη μάχη ενάντια στην ενσωμάτωση στο σύστημα, που πάντα καραδοκεί. Υπάρχει ευθύνη σε κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα στους νέους, για τη συγκρότηση ενός Πατριωτικού Κινήματος ανεξαρτησίας και ειρήνης, που θα στηρίξει τις μεγάλες πολιτικές και εθνικές επιλογές στις αποφασιστικές στιγμές… Ελλάδα και Ελληνισμός να βρούμε τώρα τον ιστορικό μας βηματισμό, γιατί αύριο θα είναι αργά. Η Αναγέννηση θα μείνει στο χώρο της ουτοπίας αν δεν οικοδομείται σε μια διαρκή αφύπνιση και ανάταση του ενωμένου έθνους…
Το όραμά μας είναι απλό και στέρεο. Αναδύεται μέσα από την Ιστορία, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και τη γεωπολιτική θέση της χώρας».
Ανδρέας Παπανδρέου

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

1. Επωνυμία

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα                                                                  

Έδρα 

Έδρα του Κινήματος είναι ο Δήμος Αθηναίων

Έμβλημα.                                        

Έμβλημά του είναι η ονομασία Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα, (το Δημοκρατικό γράφεται με πράσινα γράμματα το Πατριωτικό με γαλάζια γράμματα και το Κίνημα με κεραμιδί γράμματα) που περιβάλλεται από 4 περιστρεφόμενες αναδιπλωμένες γαλαζοπράσινες απολήξεις με λευκό φόντο.  Επισυνάπτεται η  γραφιστική απεικόνιση.                       

dhpak-logo

Σφραγίδα

Η σφραγίδα του Κινήματος είναι κυκλική, φέρει το έμβλημα και την ονομασία του Κινήματος.

2. Σκοποί και αρχές του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος
Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα είναι μια πολιτική Οργάνωση που στηρίζεται στις αρχές της ανάκτησης της πλήρους Εθνικής Κυριαρχίας και Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, της εδραίωσης της Λαϊκής Κυριαρχίας, της ολοκλήρωσης της Κοινωνικής Απελευθέρωσης και της διεύρυνσης της Δημοκρατίας ως οικονομική, θεσμική, παραγωγική, εκπαιδευτική, δικαστική και φορολογική ισότητα των πολιτών. Θεμελιώδης σκοπός του Κινήματος είναι η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής, για την επιβίωση του Ελληνισμού και την ευημερία του λαού. Βασικός άξονας και φάρος προσανατολισμού, είναι η διαχρονικά επίκαιρη, εθνική πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και η παραγωγή σύγχρονης Δημοκρατικής Πατριωτικής θεώρησης και ιδεολογίας.

Κυρίαρχος στόχος του Κινήματος είναι να ενώσει όλες τις δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις της χώρας, ως φυσικά πρόσωπα, προερχόμενα από κόμματα, κινήματα, κινήσεις, πρωτοβουλίες, οργανώσεις, συλλόγους, ομάδες, δράσεις, προσωπικότητες και ανεξάρτητους δημοκράτες πατριώτες, για να συμμετέχουν οργανωτικά ισότιμα στο Κίνημα, με βασική προϋπόθεση αποδοχής και ένταξης τους, την άνευ αντιρρήσεων και επιφυλάξεων συμφωνία τους και την πλήρη ιδεολογικοπολιτική προσήλωση στην Διακήρυξη των Αρχών και του ισχύοντος καταστατικού. Σκοπός του Κινήματος είναι να επιτύχει την κοινή εκλογική κάθοδο ως φυσικών προσώπων, όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού πατριωτικού τόξου, που δεν ανήκουν στα πολιτικά άκρα. Για την προστασία του πολιτικού εγχειρήματος, δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη και αποκλείονται και από υποψήφιοι βουλευτές,  οι ναζιστές, οι φασίστες, οι ρατσιστές, οι αναρχικοί, οι αντιεξουσιαστές, οι σταλινικοί, οι λενινιστές, οι τροτσκιστές, οι θιασώτες των ανοικτών συνόρων σε κάθε λαθρομετανάστη, οι σωβινιστές, οι χουντικοί και οι λάτρεις των δικτατορικών, ολοκληρωτικών καθεστώτων, οι ανθέλληνες, οι εθνομηδενιστές, οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης, οι οικονομικά και πολιτικά νεοφιλελεύθεροι, όσοι θέλουν να καταργηθεί η διατύπωση στο άρθρο 3 του Συντάγματος ότι: «Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού», όσοι παραχώρησαν ή συμφωνούν με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία στα Σκόπια, όσοι είναι υπέρ της επαναφοράς «λύσης» τύπου σχεδίου Ανάν για την Κύπρο, όσοι δεν αποδέχονται την Ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας με πρώτιστη επιλογή την συνεργασία και την εκτεταμένη, ουσιαστική πολλαπλή ενοποίηση και σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Νότου, όσοι είναι μέλη μυστικών εταιριών που αντιτάσσονται στους σκοπούς μας και όσοι αρνούνται την συνταγματική νομιμότητα και τον ειρηνικό μετασχηματισμό των θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων των δομών του πολιτικο-οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Επίσης δεν γίνονται δεκτά ως μέλη όσοι αμφισβητούν τις οργανωτικές αρχές και τις διατάξεις του καταστατικού, ξεκινώντας από την θεμελιώδη αρχή της Συλλογικής Ηγεσίας και την παντελή απόρριψη των αρχηγοκεντρικών αντιλήψεων.

 

3. Οργανωτική Δομή

Περίγραμμα βασικών οργανωτικών επιπέδων

1 Τοπικές Οργανώσεις

2 Συντονιστική Επιτροπή Τοπικής Οργάνωσης

3 Δημοτική Επιτροπή

4 Νομαρχιακή Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας

5 Περιφερειακή Επιτροπή

6 Κεντρική Επιτροπή

7 Εκτελεστική Γραμματεία

8 Πολιτικό γραφείο

9 Εθνικό Συμβούλιο – Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

10 Συνέδριο

4. Αρχές Οργανωτικής λειτουργίας
Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια στην συμμετοχή και την λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και λειτουργίας του. Κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση των απόψεων και διασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή όλων των μελών του. Δεν έχει αρχηγό. Είναι θεσμικά ισότιμη συλλογικότητα. Ο πεφωτισμένος αρχηγός είναι μια ξεπερασμένη παλαιοκομματική αντίληψη και ανάγει σε αυταρχισμούς, αυθαιρεσίες, νεποτισμό και οικογενειοκρατία.  Πιστεύουμε στον συλλογικό νού και στην λήψη των αποφάσεων με όρους διαλόγου, επιχειρημάτων και καλοπιστίας. Όλες οι αποφάσεις σε όλα τα όργανα, λαμβάνονται με φανερές ψηφοφορίες. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική, προς εφαρμογή των αποφάσεων, για τα μέλη και τα όργανα του Κινήματος. Τα δικαιώματα της μειοψηφίας είναι σεβαστά και κατοχυρωμένα, αλλά δεν προβάλλονται ποτέ ως τροχοπέδη εφαρμογής των συλλογικών αποφάσεων. Δεν γίνονται δεκτές ομαδοποιήσεις και φαινόμενα κλίκας και παρασυναγωγών για την επιβολή απόψεων. Ο διάλογος οφείλει να γίνεται στα πολιτικά όργανα και να είναι καλόπιστος και σωστά οργανωμένος για να αποδίδει τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Βήμα διαλόγου θα υπάρχει επίσης ανοικτό για όλα τα μέλη, στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα περιοδικά και τις εκδόσεις του Κινήματος. Ο Πρόεδρος του Κινήματος με κατηγορηματικό και απαραβίαστο τρόπο, δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος βουλευτής. Έχει ευθύνη μόνο να καταθέσει τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών και συμμετέχει ως απλό ισότιμο μέλος στην Συλλογική Ηγεσία του Πολιτικού Γραφείου. 

4. Τα μέλη

4.1. Δικαίωμα και διαδικασία εγγραφής:
Μέλος στο Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα μπορεί να γίνει με αίτηση του κάθε Έλληνας πολίτης εφόσον, έχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα και είναι ηλικίας (17) ετών και άνω, αποδέχεται τις αρχές του Κινήματος. Η εγγραφή του μέλους γίνεται μετά από ηλεκτρονική αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Κινήματος ή γραπτή αίτηση στα γραφεία του Κινήματος. Τα αρμόδια όργανα του Κινήματος (Επιτροπή Δεοντολογίας) δύνανται να απορρίψουν την εγγραφή ενός νέου μέλους, αν κρίνουν ότι η προηγούμενη δράση και συμπεριφορά του αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος.

4.2. Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών:
Τα μέλη του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλα τα όργανα, συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων του Κινήματος και σε τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές διαδικασίες. Τα μέλη προωθούν τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος.

4.3. Εκπροσώπηση Μελών:
Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα διασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση των μελών, καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των περιφερειών της χώρας στα Κεντρικά Πολιτικά όργανά του.

4.4. Τοπικές Οργανώσεις – Συντονιστικές Επιτροπές – Δημοτικές Επιτροπές – Νομαρχιακές Επιτροπές – Περιφερειακές Επιτροπές :
Το Κίνημα οργανώνεται σε Τοπικές Οργανώσεις με βάση τον τόπο κατοικίας και δραστηριοποίησης των μελών του ανά Δημοτικό Διαμέρισμα.

Οι νέοι του Κινήματος μπορούν να συγκροτούν αντιστοίχως ανά Δήμο, Δημοτικές  Οργανώσεις Νεολαίας.

Σε κάθε Τοπική Οργάνωση εκλέγεται, με καθολική ψηφοφορία των μελών, Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από πέντε ή επτά μέλη, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στον Κανονισμό λειτουργίας.  Σε κάθε Δήμο συγκροτείται Δημοτική Επιτροπή με την συμμετοχή των Συντονιστικών Επιτροπών κάθε Τοπικής Οργάνωσης.

Οι Δημοτικές Επιτροπές εκπροσωπούμενες από πέντε μέλη η κάθε μία συγκροτούν την Νομαρχιακή Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές κάθε Περιφερειακής Ενότητας με την συμμετοχή πέντε εκπρόσωπων η κάθε μία, συγκροτούν την Περιφερειακή Επιτροπή, που συνεδριάζει παρουσία το δυνατόν ενός μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας. 

Όπου οι οργανώσεις είναι λιγότερες και η διοικητική διαίρεση του κράτους ταυτίζει τον Δήμο με την Περιφερειακή Ενότητα, τότε απλουστεύεται η αντιπροσώπευση με την ταύτιση Δημοτικής και Νομαρχιακής Επιτροπής.

4.5 Οικονομικές υποχρεώσεις μελών:
Τα μέλη συνδράμουν οικονομικά το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα με ετήσια ελάχιστη συνδρομή, που εγκρίνεται από το Πολιτικό Γραφείο κατόπιν εισήγησης της Γραμματείας Οικονομικού.  

4.6 Απώλεια της ιδιότητας του μέλους:
Επέρχεται είτε οικειοθελώς, με απλή δήλωσή του που γνωστοποιείται εγγράφως ή ηλεκτρονικά στο Κίνημα, είτε με απόφαση της Γραμματείας Δεοντολογίας, αν το μέλος δρα εις βάρος των αξιών, των αρχών και των στόχων του Κινήματος. Η απόφαση περί διαγραφής αναστέλλει άμεσα την ιδιότητα του μέλους, που έχει δικαίωμα ένστασης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

5. Το Συνέδριο

5.1. Σύγκληση – Αρμοδιότητες:
Το Συνέδριο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος, καθορίζει το πλαίσιο της πολιτικής του Κινήματος και είναι αρμόδιο για να εγκρίνει και να τροποποιήσει το Καταστατικό. Εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή των 180 μελών και των 60 αναπληρωματικών.  Η οποία με την σειρά της εκλέγει α) το Πολιτικό Γραφείο απαρτιζόμενο από 15 μέλη και 5 αναπληρωματικά και β) την Εκτελεστική Γραμματεία αποτελούμενη από τους επικεφαλής των Πολιτικών Γραμματειών και των αναπληρωτών τους. Πολιτικό Γραφείο και Εκτελεστική Γραμματεία συνεδριάζουν από κοινού ανά τρείς μήνες και όποτε κριθεί αναγκαίο, για να συντονίζουν το έργο τους και ευρίσκονται σε καθημερινή συνεργασία. Το πρώτο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μετά την συμμετοχή του  Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος στις εθνικές εκλογές. Τακτικό Συνέδριο συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια και έκτακτο με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

5.2 Συγκρότηση:
Στο Συνέδριο συμμετέχουν τα μέλη του Κινήματος ή εκπρόσωποί τους μετά από προκριματικές εκλογές, με αναλογία εκπροσώπησης που ορίζεται από την  Κεντρική Επιτροπή ως Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Μεταβατικά δικαίωμα συμμετοχής στο πρώτο συνέδριο έχουν όσα μέλη έχουν εγγραφεί μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. 

5.3 Συγκρότηση σε σώμα – λήψη αποφάσεων:
Το Συνέδριο συγκροτείται σε σώμα με την εκλογή Προεδρείου. Όλες οι αποφάσεις του Συνεδρίου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων συνέδρων.

6. Το Εθνικό Συμβούλιο, αποτελείται αρχικά από τα 1281 πρώτα εγγεγραμμένα μέλη στο Κίνημα και στην συνέχεια, σε αυτό προστίθενται όλες οι Συντονιστικές Επιτροπές των Τοπικών Οργανώσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων στο σύνολο τους όλων των μελών των οργανώσεων νεολαίας. Επίσης συμμετέχει σε αυτό και η Κεντρική Επιτροπή και εφόσον έχουν εκλεγεί η Κοινοβουλευτική και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα. Η σύγκληση του έχει τον χαρακτήρα Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης δίχως εκλογικές διαδικασίες και κάθε φορά έχει ένα τουλάχιστον θεματικό αντικείμενο προς συζήτηση. Είναι το ενδιάμεσο όργανο διαλόγου μεταξύ των Συνεδρίων του Κινήματος.

6.1 Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου είναι όργανο πολιτικού σχεδιασμού και πραγματοποιείται, όταν κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση και η επεξεργασία εξειδικευμένων πολιτικών στρατηγικής σημασίας, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

7. Ο Πρόεδρος  Είναι ένα απλό μέλος του Πολιτικού Γραφείου

7.1 Εκλογή: Ο Πρόεδρος εκλέγεται μεταξύ των μελών του Πολιτικού Γραφείου, με απόλυτη πλειοψηφία κατόπιν φανερής ψηφοφορίας, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή του Πολιτικού Γραφείου. Οι αρμοδιότητες του είναι τυπικές, εκπροσωπεί το Κίνημα κατά τον νόμο και ουδόλως αποτελεί ξεχωριστό πολιτικό όργανο, καθώς ισχύει η αρχή της ισότιμης συλλογικότητας. 

8.Κοινοβουλευτική Ομάδα

8.1. Σύνθεση:
Οι βουλευτές αποτελούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκφράζει και εφαρμόζει την προγραμματική συμφωνία, που έχουν αποδεχθεί όλοι οι υποψήφιοι Βουλευτές του Κινήματος. Η κοινοβουλευτική ομάδα με φανερή ψηφοφορία εκλέγει τον Πρόεδρο της ο οποίος σύμφωνα με τις αποφάσεις την Κ.Ο εναλλάσσει τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κατά περίπτωση Νομοσχεδίου ή συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών. Μεριμνά δηλαδή για την συλλογική έκφραση της Κ.Ο όπως παραδειγματικά γίνεται και στο Πολιτικό Γραφείο και όχι κατά τα ξεπερασμένα αρχηγικά πρότυπα του παρελθόντος. Σε περίπτωση συγκρότησης Κυβέρνησης από το Κίνημα συγκαλείται έκτακτο Συνέδριο για να ορίσει Πρωθυπουργό.

8.2 Διαδικασία Επιλογής και Ανάδειξης Υποψηφίων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών:
Οι υποψηφιότητες για το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατίθενται στην Γραμματεία Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών, με αυτοπροτάσεις από τα οργανωμένα μέλη του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος, μέσα από διαδικασία που ανακοινώνεται εγκαίρως. Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν τα βιογραφικά τους, όπου περιγράφουν αναλυτικά την πολιτική και κοινωνική τους δράση. Σχετικό πρότυπο έντυπο δίνεται σε όλους τους ενδιαφερομένους προς συμπλήρωση.                                                                                                                 
Η Γραμματεία Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών μελετά τις αυτοπροτάσεις και κάνει σχετική εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή για τελική έγκριση.  Βασική αρχή είναι να γίνεται δίκαιη επιλογή από επαρκείς, ισχυρές πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά υποψηφιότητες. 

8.3 Η Γραμματεία Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών

Συγκρότηση: Η  Γραμματεία Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών συγκροτείται με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Τα μέλη της είναι το ελάχιστο 5 και κατ’ ανώτατο όριο 9. Δεν δικαιούνται να μετέχουν σε αυτήν Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, εκτός αν έχουν δηλώσει, ότι δεν θα διεκδικήσουν ξανά βουλευτική ή ευρωβουλευτική έδρα. Τα μέλη της Γραμματείας δεν δικαιούνται  να συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές.

  1. Η Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από 180 μέλη συν 60 αναπληρωματικά μέλη της που εκλέγονται στο Συνέδριο. Είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος μεταξύ δύο Συνεδρίων και καθορίζει τις μείζονες πολιτικές αποφάσεις του Κινήματος. Συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο και εκτάκτως, αν ζητηθεί από το Πολιτικό Γραφείο ή από 60 μέλη της. Μεταβατικά η πρώτη Κεντρική Επιτροπή απαρτίζεται, με την διαδικασία της αυτοπρότασης, από όσους δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε αυτήν και απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα στην ομάδα πρωτοβουλίας συλλογής εγγραφών μέχρι την συμπλήρωση των 180 μελών της συν 60 αναπληρωματικών.
Μεταβατική διάταξη, με απόφαση της  Εκτελεστικής Γραμματείας τις 22 Απριλίου το 2021 που συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση των 49 τριμελών Γραμματειών και με δεδομένη την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Θέσεων τις 25-26 Σεπτεμβρίου 2021 και των επερχόμενων εθνικών εκλογών, αποφασίστηκε η συνεχής διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής πέραν των 180+60 μελών και η στελέχωση των πολιτικών γραμματειών με νέες αυτοπροτάσεις των μελών. Η απόφαση αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, για να δυναμώσει την Συλλογική Ηγεσία και για να μην υπάρχει επετηρίδα αποκλεισμού των νέων μελών και στελεχών. Η συγκρότηση πόλου εξουσίας απαιτεί ένα μεγάλο και καλά οργανωμένο πολιτικό Κίνημα. Επομένως έχουμε Κεντρική Επιτροπή Συνδιάσκεψης και με όλες τις διευρύνσεις θα μετονομαστεί σε Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. 

10. Το Πολιτικό Γραφείο

10.1. Εκλογή: Εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή. Αποτελείται από 15 μέλη και 5 αναπληρωματικά. Εάν έχει εκλεγεί κοινοβουλευτική ή ευρωκοινοβουλευτική  ομάδα του Κινήματος τότε  συμμετέχουν επιπλέον στο πολιτικό γραφείο τα αντίστοιχα προεδρεία  τους. Με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τις 22 Απριλίου 2021 είναι δυνατή η διεύρυνση του αριθμού των μελών του Πολιτικού Γραφείου,  για να ανταπεξέλθει στα αυξημένα καθήκοντα του.   

10.2. Αρμοδιότητες: Το Πολιτικό Γραφείο είναι επιτελικό όργανο πολιτικού και οργανωτικού σχεδιασμού και αποφάσεων και λειτουργεί συλλογικά. Συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα και εκτάκτως αν ζητηθεί από 8 μέλη του.

11. Η Εκτελεστική Γραμματεία αποτελείται από τους Γραμματείς ή σε περίπτωση απουσίας τους από τους αναπληρωτές τους, ως επικεφαλής των Πολιτικών Γραμματειών της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και είναι συντονιστικό πολιτικό όργανο. Μεταβατικά η πρώτη Εκτελεστική γραμματεία συγκροτείται έπειτα από αυτοπροτάσεις των μελών, προς την ομάδα πρωτοβουλίας συλλογής εγγραφών, μέχρι την συμπλήρωση όλων των Γραμματειών.

11.1 Γραμματεία Οργανωτικού. Τα μέλη της ορίζονται από το  Πολιτικό Γραφείο

Η Γραμματεία Οργανωτικού έχει την ευθύνη οργάνωσης του Κινήματος, κατανέμει ρόλους και καθήκοντα στα μέλη, μεριμνά για την ομαλή διασύνδεση μεταξύ των οργάνων και την τήρηση των αρχών της συλλογικότητας και συναγωνιστικής αλληλεγγύης.  

11.2 Εκπρόσωπος Τύπου – Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης:

Σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικού Γραφείου ορίζεται μεταξύ των  μελών του ο εκπρόσωπος Τύπου και ο Α και Β αναπληρωτής του και εγκρίνεται η σύνθεση της Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης.

11.3 Γραμματεία Δεοντολογίας

Η Γραμματεία Δεοντολογίας του Κινήματος είναι αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης του Καταστατικού και για κάθε ζήτημα ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεών του. Η γραμματεία Δεοντολογίας συγκροτείται κατόπιν σχετικής απόφασης από τρία μέλη του 15μελούς Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος.

11.4 Η Γραμματεία Οικονομικού

Η γραμματεία Οικονομικού ορίζεται από το Πολιτικό Γραφείο και έχει την ευθύνη για την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών και για τη διενέργεια οικονομικών εξορμήσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Κινήματος. Προΐσταται οργανωμένου λογιστηρίου. Είναι αρμόδια για την διαχείριση των πόρων του Κινήματος και για την τήρηση των εκάστοτε νομοθετικών διατάξεων περί των οικονομικών των κομμάτων. Έχει την υποχρέωση τακτικού ετήσιου οικονομικού ελέγχου και τη δυνατότητα έκτακτου ελέγχου σε όλες τις οργανώσεις και τα όργανα του Κινήματος.

11.5 Γραμματεία Νεολαίας. Οι νέοι του Κινήματος δραστηριοποιούνται ισότιμα στις διαδικασίες του. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μέλη και φίλοι του Κινήματος, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Η αρχική Γραμματεία Νεολαίας είναι 9μελής και ορίζεται από το Πολιτικό Γραφείο και στην συνέχεια σε πανελλαδική συνδιάσκεψη νεολαίας εκλέγεται από τους νέους και νέες, που συμμετέχουν σε αυτήν. Η νεολαία οργανώνεται σε εργαζόμενη, φοιτητική, μαθητική, αγροτική και σε όσους τομείς κριθεί απαραίτητο από την Γραμματεία της.

12. Οι κάτωθι πολιτικές γραμματείες εκλέγονται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και κάθε μία έχει Γραμματέα και αναπληρωτή Γραμματέα Α και Β. Η στελέχωση τους στην συνέχεια εγκρίνεται από την Εκτελεστική Γραμματεία.

12.1 Γραμματεία Ελληνισμού της Διασποράς
με διάρθρωση σε κάθε Ήπειρο και χώρα.

12.2 Γραμματεία Αλιείας – Αγροτικής και Κτηνοτροφικής πολιτικής                            
με κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν και είδος.

12.3 Γραμματεία Εμπόρων – Βιοτεχνών- Επαγγελματιών                                
με αντίστοιχους τομείς εκπόνησης πολιτικής.

12.4 Γραμματεία Τουριστικής πολιτικής                                                                
με όλους τους κλάδους και τα συναφή επαγγέλματα

12.5 Γραμματεία Αυτοδιοίκησης                                                                    
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

12.6 Γραμματεία Εργασίας και Συνδικαλισμού                                                               
Εργατικού, Υπαλληλικού και Εργοστασιακού τομέα

12.7 Γραμματεία Γυναικών

12.8 Γραμματεία Μεταφορών και Συγκοινωνιών

12.9 Γραμματεία Υγείας 
Ιατρικής Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής πολιτικής

12.10 Γραμματεία Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης

12.11 Γραμματεία Αξιοποίησης Ορυκτού Πλούτου

12.12 Γραμματεία Δημοσίων και Δημοτικών Υποδομών

12.13 Γραμματεία Πολιτισμού

12.14 Γραμματεία Ναυτιλίας 

12.15 Γραμματεία Οικολογίας και Περιβάλλοντος

12.16 Γραμματεία Ελληνικής Γλώσσας

12.17 Γραμματεία Χριστιανικής Ορθοδοξίας και θρησκευμάτων

12.18 Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων

12.19 Γραμματεία Διαφώτισης και Εκπαίδευσης στελεχών

12.20 Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτών και Προτίμησης Ελληνικών Προϊόντων

12.21 Γραμματεία Οικονομίας – Ανάπτυξης

12.22 Γραμματεία Θεσμών και Δικαιοσύνης – Ασφάλειας των Πολιτών και Νομικής Στήριξης του Κινήματος

12.23 Γραμματεία Εθνικής Άμυνας

12.24 Γραμματεία Παιδείας – Εκπαίδευσης

12.25 Γραμματεία Τεχνολογίας – Καινοτομίας

12.26 Γραμματεία Γεωστρατηγικών Μελετών

12.27 Γραμματεία Ελληνικής Διατροφής

12.28 Γραμματεία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και Νομοθεσίας

12.29 Γραμματεία Συνεταιριστικής Κοινωνικής Οικονομίας

12.30 Γραμματεία Κοινωνικής Ισότητας

12.31 Γραμματεία Αθλητισμού

12.32 Γραμματεία Δημογραφικού Σχεδιασμού

12.33 Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής

12.34 Γραμματεία Εθνικών Θεμάτων

12.35 Γραμματεία Δημοκρατικής Πατριωτικής Συμπαράταξης

12.36 Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης

12.37 Γραμματεία Επικοινωνίας

12.38 Γραμματεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής

12.39 Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής

12.40 Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

12.41 Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης

12.42 Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού

12.43 Γραμματεία Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

13. Έσοδα – Περιουσία. Τα έσοδα του Κινήματος προέρχονται από τις προβλεπόμενες από το νόμο χρηματοδοτήσεις και από τις οικονομικές εισφορές και δωρεές των μελών του και των υποστηρικτών του, που εισπράττονται υπό τις προϋποθέσεις που συνάδουν με τους όρους και τις διατάξεις της Νομοθεσίας περί των οικονομικών των κομμάτων. Το Κίνημα δεσμεύεται στις οικονομικές συναλλαγές του, με απαραίτητες για πραγματοποίηση εκταμίευσης ποσού που ξεπερνά τα 500 ευρώ, δύο υπογραφών από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα Οικονομικού ή τους εκάστοτε πληρεξούσιούς τους. Για ποσά κάτω των 500 ευρώ αρκεί η υπογραφή του Γραμματέα Οικονομικού ή του πληρεξουσίου του.
Η περιουσία του Κινήματος, σε περίπτωση διάλυσής του, αποδίδεται με ευθύνη της Γραμματείας Οικονομικού σε κοινωφελείς σκοπούς που έχει αποφασίσει το Συνέδριο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε φυσικά πρόσωπα.

14. Τελικές διατάξεις. Ειδικότερες και  λεπτομερείς ρυθμίσεις για τον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των οργάνων του κινήματος ορίζονται με τον Κανονισμό Λειτουργίας και Εκλογής Οργάνων και Αντιπροσώπων του Κινήματος, ο οποίος συντάσσεται με ευθύνη εισήγησης εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, εγκρίνεται από το συνέδριο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Καταστατικού. Οι αρχικοί κανονισμοί εγκρίνονται από την πρώτη Κεντρική Επιτροπή. Κάθε όργανο του Κινήματος εφαρμόζει εσωτερικό κανονισμό στην λειτουργία του. Η διατύπωση και εφαρμογή των εσωτερικών κανονισμών οφείλει να είναι εναρμονισμένη με τις διατάξεις του Καταστατικού.
Η πλήρης αποδοχή της Διακήρυξης άνευ αστερίσκων και επιφυλάξεων και η προσυπογραφή της, καθώς και η συμφωνία άνευ αντιρρήσεων με τις διατάξεις των άρθρων του καταστατικού αποτελεί δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και προϋπόθεση για την οργανωτική και πολιτική συμμετοχή στο Κίνημα κάθε μέλους.                                                

Κύλιση προς τα επάνω